«Κρυοθεραπεία για τον Πούτιν»

«Κρυοθεραπεία για τον Πούτιν»

Θα επενεργήσουν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας; Θα επιτελέσει το στόχο της η συμβιβαστική συμφωνία για την τραπεζική ενοποίηση; Οι απαντήσεις στην επισκόπηση τύπου
Η λήψη νέων κυρώσεων από την ΕΕ, αλλά μέσα στο δεύτερο επίπεδο των κυρώσεων, δηλαδή πάγωμα λογαριασμών και απαγόρευση εισόδου σε ανώτατους αξιωματούχους στη Ρωσία και στην Κριμαία σχολιάζεται σήμερα εκτενώς από τον γερμανικό τύπο χωρίς να υπάρχει συμφωνία για το εάν θα πλήξουν το ρώσο πρόεδρο.

Θα πιάσουν τόπο οι κυρώσεις;
Σοφή χαρακτηρίζει ο γερμανικός τύπος τη στάση της Α. Μέρκελ στην κρίση της Κριμαίας
Σοφή χαρακτηρίζει ο γερμανικός τύπος τη στάση της Α. Μέρκελ στην κρίση της Κριμαίας
Μερίδα σχολιαστών παρομοιάζει τις κυρώσεις με στρατιωτική επιχείρηση, αλλά με άλλα μέσα. «Όποιος ανεβαίνει στο άρμα των κυρώσεων, θα πρέπει να γνωρίζει πότε και πώς θα ξανακατέβει» επισημαίνει ηMärkische Allgemeine που κυκλοφορεί στο Πότσνταμ. Για να προσθέσει η Badischen Neuesten Nachrichten ότι ένας πόλεμος κυρώσεων μπορεί να καταλήξει σε έναν λεγόμενο proxy war, πόλεμο μέσω τρίτων χώρων, που δεν θα ευνοήσει τελικά κανένα. Η επίσης γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine αφιερώνει το πρωτοσέλιδο σχόλιό της για την κρίση στην Κριμαία και τη στάση της Άγκελα Μέρκελ που την χαρακτηρίζει σοφή. «Η καγκελάριος γνωρίζει ότι οι Γερμανοί δεν θέλουν διενέξεις με τη Ρωσία πόσω μάλλον για μια χερσόνησο, που δεν ανήκει μάλιστα στους τόπους που κάνουν μαζικό τουρισμό. Αλλά από την άλλη όμως γνωρίζει πολύ καλά το μεγαλορωσικό εθνικισμό και τους φόβους που πηγάζουν από αυτόν και δεν θέλει να επιτρέψει την μετακίνηση των ευρωπαϊκών συνόρων με τον τρόπο που το έκανε η Μόσχα» σημειώνει ο γερμανός σχολιαστής.

Και συνεχίζει: «Ο στόχος των κυρώσεων δεν είναι η τιμωρία αλλά η πρόληψη…η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να κάνει τον Πούτιν να νοιώσει τη ψύχρα της διεθνούς απομόνωσης. Θα ιδρώσει το αυτί του σκληρού ανδρός που κάνει ιππασία γυμνός από τη μέση και πάνω στη Σιβηρία; Η κρυοθεραπεία εφαρμόζεται στη δίψα του Πούτιν για περισσότερη διεθνή αναγνώριση, όπως φάνηκε και στην ομιλία του της περασμένης Τρίτης», επισημαίνει η εφημερίδα. «Στα ανατολικά της Ουκρανίας θα φανεί ποια εικόνα προτιμά ο Πούτιν, αυτή στους κόλπους του G8 ή αυτή ενώπιον ενός ρωσικού λαού που θριαμβολογεί επειδή ο πρόεδρός του μεγάλωσε τη χώρα τους κατά ένα κομμάτι».

Τραπεζική ενοποίηση – θετική η συμφωνία
Ο Α. Σαμαράς και ο Ν. Αναστασιάδης μαζί με την Μέρκελ στο συμβούλιο κορυφής
Ο Α. Σαμαράς και ο Ν. Αναστασιάδης μαζί με την Μέρκελ στο συμβούλιο κορυφής
Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν γερμανοί σχολιαστές τη συμβιβαστική συμφωνία για την τραπεζική ενοποίηση που επετεύχθη χθες την τελευταία στιγμή μεταξύ Κομισιόν, Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο τίτλος του σχετικού σχολίου στη γερμανική Handelsblatt: ένας συμβιβασμός και πολλές ερωτήσεις. Ο σχολιαστής επαινεί τη συμφωνία, υπογραμμίζει τη θετική της παρενέργεια στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και την απελευθέρωση του κράτους από ενδεχόμενους εκβιασμούς από προβληματικές τράπεζες. Και διερωτάται εάν ο μηχανισμός εκκαθάρισης των τραπεζών θα επιτύχει όχι μόνο στη θεωρία αλλά και στην πραγματικότητα τους στόχους. «Εμπειρογνώμονες θεωρούν το ποσό των 55 δις ευρώ πολύ μικρό σε περίπτωση που χρειαστούν οικονομική στήριξη πολλά χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα», σημειώνει υπενθυμίζοντας ότι μόνο η γερμανική Commerzbank χρειάστηκε 20 δισ. από το κράτος.

Από τον ξένο τύπο επιλέγουμε την ολλανδική De Telegraaf, την οποία δεν ξενίζει η δυσκολία με την οποία τελικά επετεύχθη η συμφωνία. «Ένα μεγάλο κέρδος της συμφωνία είναι ότι το ταμείο εκκαθάρισης των τραπεζών θα χρηματοδοτηθεί ολοκληρωτικά από τις τράπεζες. Έτσι μελλοντικά δεν θα κληθεί ο φορολογούμενος να διασώσει μια προβληματική τράπεζα, αλλά ο ίδιος ο τραπεζικός κλάδος», επισημαίνει.
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης Στέφανος Γεωργακόπουλος   dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc