«Έχουμε μια εβδομάδα να σώσουμε την Ευρωζώνη» προειδοποιεί ο Μάριο Μόντι

Πριν τη μίνι-Σύνοδο στη Ρώμη

«Έχουμε μια εβδομάδα να σώσουμε την Ευρωζώνη» προειδοποιεί ο Μάριο Μόντι

«Έχουμε μια εβδομάδα να σώσουμε την Ευρωζώνη» προειδοποιεί ο Μάριο Μόντι
Διαδηλωτές ποζάρουν φορώντας μάσκες των «4» έξω από το Παλάτσο Κίτζι στη Ρωμη πριν τη «μίνι» Σύνοδο Κορυφής   (Φωτογραφία:  Reuters )
  • 13
Ρώμη, Ιταλία
Ο Ιταλός πρωθυπουργός προειδοποιεί ότι οι συνέπειες μιας αποτυχίας της Συνόδου Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου μπορεί να είναι δραματικές, θεωρώντας ότι η Ευρώπη θα γίνει λεία των κερδοσκόπων χωρίς συμφωνία κοινής δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μιλώντας σε ξένες εφημερίδες πριν φιλοξενήσει την προπαρασκευαστική «μίνι» Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης -με τη συμμετοχή Μέρκελ, Ολάντ και Ραχόι-, ο Ιταλός πρωθυπουργός τονίζει ότι υπάρχει περιθώριο μιας εβδομάδας προκειμένου να σωθεί η Ευρωζώνη.

Ο Μάριο Μόντι επισημαίνει ότι οι «4» της Ευρωζώνης εργάζονται πάνω σε ένα σχέδιο που έχει ως στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της «μόλυνσης» από την κρίση χρέους, ενώ ικανοποιεί και τη θέληση της Γερμανίας να επιβάλει κυρώσεις για «οικονομική ανευθυνότητα», και το οποίο θα πρέπει να συμφωνηθεί στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής.

Προσέθεσε ότι άλλα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο της επόμενης εβδομάδας αφορούν «μια πληρέστερη ένωση τραπεζών, με προόδους όσον αφορά την ολοκληρωμένη και, ει δυνατόν ενιαία, επιτήρηση», και «μια κοινή εγγύηση τραπεζικών καταθέσεων».

Ο Μόντι μίλησε για το σχέδιο που θα τεθεί την Παρασκευή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το οποίο θα αφορά «νέους φιλικούς προς την αγορά μηχανισμούς πολιτικής» και θα έχει ως στόχο «να βοηθήσει τις χώρες που πλήττονται -με την προϋπόθεση ότι θα συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της ΕΕ για δημοσιονομική πειθαρχία».

Η μίνι Σύνοδος Κορυφής θα είναι μία ευκαιρία να επισημανθούν τα σημεία σύγκλισης και να αναζητηθεί συμβιβαστική λύση πριν από την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής. Η Ιταλία αναμένεται να  παίξει ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο.

Σε συνέντευξή του στον Guardian και σε άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, ο Μ.Μόντι δήλωσε ότι εάν αποτύχει η Σύνοδος Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου, τότε «θα υπάρξουν σταδιακά περισσότερες κερδοσκοπικές επιθέσεις σε μεμονωμένες χώρες, ενώ οι πιο αδύναμες χώρες θα παρενοχλούνται».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι επιθέσεις θα έχουν στόχο όχι μόνο όσους απέτυχαν να τηρήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ, αλλά και εκείνους -όπως η Ιταλία- οι οποίοι, όπως είπε, «συμμορφώθηκαν με τους κανόνες», αλλά κουβαλούσαν μαζί τους από το παρελθόν ένα υψηλό χρέος.

«Ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης θα πρέπει να ανέχεται τα υψηλά επιτόκια, τα οποία θα έχουν αντίκτυπο στα κράτη, αλλά και έμμεσα στις επιχειρήσεις. Αυτό είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που απαιτείται για την οικονομική ανάπτυξη» δήλωσε.

Μιλώντας για τις συνέπειες μιας ενδεχόμενης αποτυχίας στις συνομιλίες, ο Ιταλός πρωθυπουργός
είπε ότι μπροστά στην οικονομική παράλυση, «η απογοήτευση των πολιτών απέναντι στην Ευρώπη θα μεγαλώσει», δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Μίλησε για μία «πιθανή δίνη θανάτου», της οποίας τα αποτελέσματα μπορεί να είναι περισσότερο πολιτικά και λιγότερο οικονομικά.

«Για να βγούμε σε καλή κατάσταση από αυτή την κρίση στην Ευρωζώνη και στην ευρωπαϊκή οικονομία, χρειάζεται μεγαλύτερη ολοκλήρωση» πρόσθεσε. Και αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα που θα πρέπει να προκύψει από την Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, συμπλήρωσε.
Newsroom ΔΟΛ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc