Η ελληνική λιτότητα παράδειγμα προς αποφυγή;

Η ελληνική λιτότητα παράδειγμα προς αποφυγή;

Χωρίς δανειακή βοήθεια η Ουκρανία θα χρεοκοπήσει. Το ΔΝΤ θα δανείσει δισεκατομμύρια στη χώρα και η ΕΕ ακολουθεί. Μερίδα οικονομολόγων διαφωνεί για το εάν μπορεί να εφαρμοσθεί εκεί η ελληνική συνταγή λιτότητας.
Τα κοινοβούλιο της Ουκρανίας άνοιξε το δρόμο για τη χορήγηση βοήθειας από το ΔΝΤ. Οι βουλευτές ψήφισαν ένα πρώτο πακέτο μέτρων, που προβλέπει μεταξύ άλλων μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα, αύξηση της φορολογίας και μείωση των επιδοτήσεων. Οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν την προϋπόθεση που έθεσε το ΔΝΤ για να στηρίξει την Ουκρανία με ποσό που θα φτάσει μέχρι και 18 δισ. δολάρια και να αποτραπεί η χρεοκοπία.

«Πολύ πιο εύθραυστη η κατάσταση»
O επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιόργκ Κρέμερ
O επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιόργκ Κρέμερ
Πρόσφατα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι «όταν έρθει η στιγμή που θα πρέπει να σταθεροποιήσουμε την Ουκρανία, τότε μπορούμε να επικαλεστούμε την εμπειρία μας με την Ελλάδα». Μπορεί, όμως, ο τρόπος με τον οποίο η διεθνής κοινότητα βοήθησε τη Ελλάδα να μην χρεοκοπήσει να αποτελέσει πρότυπο και για την Ουκρανία; Ο επικεφαλής της τράπεζας Berenberg Χόλγκερ Σμίντλινγκ πιστεύει κατ΄ αρχήν ότι η ΕΕ θα μπορούσε να βοηθήσει την Ουκρανία με ένα σχετικά χαμηλό ποσό, επειδή η οικονομία της βρίσκεται πολύ πίσω από χώρες της ευρωζώνης, όπως η Πορτογαλία. «Ένα ποσό της τάξης των 30 δισ. ευρώ θα μπορούσε να ήταν πολύ αποτελεσματικό» γράφει ο Σμίντλινγκ στην ανάλυσή του, υπενθυμίζοντας ότι η βοήθεια που δόθηκε στην Ελλάδα ξεπέρασε τα 160 δισ. ευρώ.
Από την άλλη, όμως, υποστηρίζει ότι η πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία είναι πολύ εύθραυστη για να μπει η χώρα σε πρόγραμμα εξοντωτικής λιτότητας όπως έγινε με την Ελλάδα. «Μια τέτοια πολιτική χρειάζεται πολύ χρόνο μέχρις ότου φέρει αποτελέσματα, και τόσο χρόνο δεν διαθέτει η Ουκρανία». Ο Σμίντλινγκ υποστηρίζει ότι η οικονομική βοήθεια θα πρέπει να συνδεθεί μεν με όρους, αλλά αυτοί θα πρέπει να είναι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και ριζική πάταξη της διαφθοράς.

Η ώρα της ΕΕ
Επιτείνεται η φτώχεια στην Ουκρανία
Επιτείνεται η φτώχεια στην Ουκρανία
Αντίθετη άποψη πρεσβεύει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιόργκ Κρέμερ, που θεωρεί απαραίτητη τη λήψη μέτρων λιτότητας. «Είναι σημαντικό να συνδέσει η ΕΕ τη δανειακή βοήθεια με όρους για να μειωθεί το τεράστιο έλλειμμα στον προϋπολογισμό και να χαράξει η χώρα μια σταθερή οικονομική και νομισματική πολιτική. Σε κάθε περίπτωση η διένεξη με την Ουκρανία θα παιχτεί στο πεδίο της οικονομίας και όχι στα πεδία των μαχών. Διότι μια οικονομικά γονατισμένη χώρα παραπέμπει και σε μια αδύναμη κυβέρνηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Κατά τον Χόλγκερ Σμίντλινγκ, μακροπρόθεσμα η Ουκρανία μπορεί να ορθώσει ανάστημα απέναντι στον Πούτιν μόνο όταν μεταμορφωθεί σε μια ευημερούσα δημοκρατία. Και για να γίνει αυτό, το λόγο έχει πρωτίστως η ΕΕ, που διαθέτει πολλά περιθώρια κινήσεων. Εκτός από τεχνοοικονομική βοήθεια, μπορεί να καταργήσει τους δασμούς σε ουκρανικά προϊόντα, να καταργήσει τη βίζα για τους Ουκρανούς, να ανοίξει την αγορά εργασίας της και να εντάξει τη χώρα στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus.

Handelsblatt / Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής    DW DE

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc