«Σύνοδος κορυφής προθέσεων και μόνον»

«Σύνοδος κορυφής προθέσεων και μόνον»

Επικρίσεις του τύπου για τη μονομέρεια της αντιμετώπισης των πυρηνικών κινδύνων. Παρατηρητές βλέπουν τον Σαρκοζί ως το μόνο που θα μπορούσε να σταματήσει τους ακροδεξιούς. Το Κυπριακό σε εντατικούς ρυθμούς.
Στον απόηχο της συνόδου κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια που ολοκληρώθηκε χθες στις Βρυξέλλες η γερμανική Neue Osnabrücker Zeitung περιγράφει τους κινδύνους χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, που δεν τελειώνουν στη «βρώμικη βόμβα».

«Τελικό ανακοινωθέν προθέσεων»
Οικογενειακή φωτογραφία των ηεγτών στη σύνοδο κορυφής
Οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών στη σύνοδο κουρφής
«Η λεγόμενη βρώμικη βόμβα, για την οποία γίνεται τόσος λόγος, δεν είναι παρά μόνο ένας κίνδυνος μεταξύ πολλών άλλων», επισημαίνει ο σχολιαστής της. «Φυσικά το να πέσει σε χέρια τρομοκρατών αποτελεί σενάριο τρόμου. Αλλά δεν μπορεί κανείς να το συγκρίνει με τις επιπτώσεις από έκρηξη ατομικής βόμβας. Γι αυτό, υπέρτατος στόχος είναι η μείωση αυτών των όπλων, ει δυνατό, και η εξάλειψή τους. Μεγάλους κινδύνους για τυχόν ατυχήματα εγκυμονούν και τα 400 πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Με λίγα λόγια, το θέμα με τη βρώμικη βόμβα δεν έπρεπε να αποπροσανατολίσει από άλλες εξ ίσου μεγάλες προκλήσεις», παρατηρεί ο αρθρογράφος της.
Η Neues Deutschland επικρίνει κι αυτή το αποτέλεσμα της συνόδου και το τελικό ανακοινωθέν των προθέσεων και μόνον, όπως ονομάζει. «Η σύνοδος κορυφής δεν ασχολήθηκε καθόλου, ούτε με τα 17.000 ατομικά όπλα στα χέρια νέων πυρηνικών χωρών, ούτε με τους σοβαρούς κινδύνους από τη χρήση πυρηνικής ενέργειας», καταλήγει η εφημερίδα.

Το Κυπριακό σε εντατικούς ρυθμούς
Comeback για τον Σαρκοζί;
Comeback για τον Σαρκοζί;
Δηλώσεις στη γερμανική εφημερίδαTagesspiegel του Βερολίνου για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό έκανε ο επικεφαλής της βορειοκυπριακής διπλωματίας Οζντίλ Νάμι. «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με ακόμη πιο εντατικό ρυθμό και θα ολοκληρωθούν το αργότερο εντός του 2015», είπε ο Νάμι, που είναι και επικεφαλής διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακή ομάδας. Ο Νάμι υπενθυμίζει ότι η συναίνεση στο σχέδιο Ανάν το 2004 δεν επιβραβεύτηκε από τη διεθνή κοινότητα. «Είμαστε ακόμη απομονωμένοι, δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από το βορρά, ακόμη και στους τομείς εκπαίδευσης και αθλητισμού δεν είναι δυνατή η συνεργασία με το νότιο τμήμα, που ανήκει στην ΕΕ. Σε λίγες εβδομάδες γίνονται ευρωεκλογές και οι τουρκοκύπριοι δεν θα στείλουν βουλευτές στο Στρασβούργο. Αυτήν την κατάσταση θέλουμε να αλλάξουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα», τονίζει ο Νάμι στη γερμανική εφημερίδα.

Τα διλήμματα Ολάντ και ο Σαρκοζί
O Οζντίλ Νάμι
O Οζντίλ Νάμι
Ανασχηματισμός της γαλλικής κυβέρνησης μετά το ηχηρό ράπισμα των Σοσιαλιστών στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών; Ο σχολιαστής της Frankfurter Allgemeine Zeitung το θεωρεί ως μια από τις επιλογές του γάλλου προέδρου, αλλά αμφισβητεί εάν θα το κάνει εν όψει των ευρωεκλογών. «Είναι απίθανο μια ανανεωμένη κυβέρνηση να είναι σε θέση να μεταστρέψει μέχρι τότε ριζικά την κοινή γνώμη. Το πιο πιθανό είναι να υποστεί κι αυτή άλλη μια ήττα που θα την ακολουθεί ως βαρίδι… εάν πάλι παραμείνει η κυβέρνηση ως έχει κινδυνεύει να εδραιωθεί η φήμη του Ολάντ ως ένας αναποφάσιστος πολιτικός», περιγράφει τα διλήμματα η γερμανική εφημερίδα.

Η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera επαναφέρει τον Σαρκοζί στο γαλλικό προεκλογικό αγώνα ως τη μόνη τροχοπέδη για το ακροδεξιό κόμμα. «Το καλό αποτέλεσμα της Μαρίν λε Πεν στον πρώτο γύρο δεν μπορεί να κρύψει τη νίκη του συντηρητικού UMP, της παραδοσιακής δεξιάς στη Γαλλία. Βέβαια διστάζει να το εορτάσει, επειδή δεν διαθέτει ηγετική μορφή, τουλάχιστον επίσημα. Ο Νικολά Σαρκοζί συμπεριφέρεται σαν να ήταν, αλλά διαψεύδει ότι το 2017 θα κατέβει στις προεδρικές ενάντια στον Ολάντ και στη Μαρίν λε Πεν. Παρ΄ όλα αυτά η πτώση της δημοτικότητας των Σοσιαλιστών όπως και η άνοδος της ακροδεξιάς αποβαίνουν προς όφελός του. Φαίνεται παράδοξο, αλλά ο άνθρωπος που λέγεται ότι καθιέρωσε τη γλώσσα και τα επιχειρήματα του Ζαν Μαρί λε Πεν, θεωρείται ως το καλύτερο μέσο εναντίον της κόρης του. Είναι και ο μόνος που μπορεί να τη φρενάρει», καταλήγει η ιταλική εφημερίδα.

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου
Υπεύθ. Σύνταξης Στέφανος Γεωργακόπουλος     dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»