«Η Ελλάδα παραμένει ασθενής»

«Η Ελλάδα παραμένει ασθενής»

Ο ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής επισκόπησης. Η FAZ κάνει λόγο για μια «αντικειμενικά τελείως αβάσιμη χαλαρότητα» της κυβέρνησης Σαμαρά όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις
«Η Ελλάδα παραμένει ασθενής» είναι ο τίτλος εκτενούς άρθρου στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung που αναφέρεται στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα. «Αυτή τη φορά η Τρόικα χρειάστηκε έξι μήνες για να ολοκληρώσει την - κανονικά τριμηνιαία - αξιολόγησή της στην Αθήνα. Η μεγάλη διάρκεια της διαδικασίας καταδεικνύει ότι στην Ελλάδα ελάχιστα είναι έτσι όπως έπρεπε να είναι (…). Απαιτήθηκε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι η χώρα να δρομολογήσει τα συμπεφωνημένα με τους δανειστές βήματα περικοπών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Παρόλα αυτά παραμένει αμφίβολο εάν στην τωρινή συμφωνία με την Τρόικα έχουν απαντηθεί όλα τα ανοιχτά ερωτήματα. Η χρονική διάρκεια της διαδικασίας δείχνει όμως επίσης ότι η Τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε σαθρούς συμβιβασμούς. (…)
Μη βιώσιμο το χρέος
Δεδομένης της εύθραυστης κατάστασης στο εσωτερικό ενόψει των ευρωεκλογών, μπορεί να δείξει κανείς κατανόηση για το ηρεμιστικό αυτό χάπι για τους πολίτες
"Δεδομένης της εύθραυστης κατάστασης στο εσωτερικό ενόψει των ευρωεκλογών, μπορεί να δείξει κανείς κατανόηση για το ηρεμιστικό αυτό χάπι για τους πολίτες"
Ο ισχυρισμός του επιτρόπου Όλι Ρεν ότι η χώρα είναι έτοιμη να ξεπεράσει τον κίνδυνο ακούγεται σαν να προσπαθεί κανείς να δώσει κουράγιο στον εαυτό του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έγιναν πράγματα στην Ελλάδα. Η Τρόικα επιβεβαίωσε (…) το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν συνεχίζει να έχει ένα μη βιώσιμο χρέος. Με τις δικές της δυνάμεις η χώρα δεν μπορεί να το καταστήσει βιώσιμο και η κυβέρνηση δεν φαίνεται καν διατεθειμένη να το αλλάξει αυτό. Το φθινόπωρο θα πρέπει να αποφασιστούν τόσο οι ‘διευκολύνεις’ στις οποίες δεσμεύτηκαν οι χώρες της ευρωζώνης όσο και, σχεδόν βέβαια, ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας.
Οι κυνικοί θα πουν ότι η απομείωση του ελληνικού χρέους είναι μια ειλημμένη απόφαση. Εάν αληθεύει αυτό θα φανεί το αργότερο όταν ασχοληθεί με το ζήτημα το γερμανικό κοινοβούλιο. Το μέλλον του προγράμματος βοήθειας (και έτσι και του ελληνικού κράτους) αποφασίζεται όμως σε διαφορετικό επίπεδο. Στην παρούσα φάση και όσον αφορά τη διαχείριση των συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων διαπιστώνεται στις τάξεις της ελληνικής κυβέρνησης μια αντικειμενικά τελείως αβάσιμη χαλαρότητα. Ο πρωθυπουργός Σαμαράς θέλει να αξιοποιήσει το περίσσευμα του πρωτογενούς πλεονάσματος για κοινωνικές δαπάνες. Δεδομένης της εύθραυστης κατάστασης στο εσωτερικό ενόψει των ευρωεκλογών, μπορεί να δείξει κανείς κατανόηση για το ηρεμιστικό αυτό χάπι για τους πολίτες. Εντούτοις δεν προοιωνίζει τίποτε καλό για το μέλλον».
Ο χρόνος πιέζει
Τελευταία μάλιστα είχαν αρχίσει να εξαντλούνται τα όρια της υπομονής του Eurogroup
"Τελευταία μάλιστα είχαν αρχίσει να εξαντλούνται τα όρια της υπομονής του Eurogroup"
Στο θέμα αναφέρεται σήμερα στην ηλεκτρονική της έκδοση και η εφημερίδα Die Welt η οποία παρατηρεί: «Η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να ελπίζει τώρα σε 8,5 δις ευρώ, όπως προανήγγειλαν ευρωπαίοι διπλωμάτες. Αρχικά η δόση του δεύτερου προγράμματος στήριξης (…) επρόκειτο να εκταμιευθεί τον περασμένο χρόνο. Δεδομένου όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε επαρκώς στα όσα προβλέπει το πρόγραμμα για μεταρρυθμίσεις και περικοπές, οι ειδικοί εγκατέλειπαν κάθε τόσο την Αθήνα, διακόπτοντας τις συνομιλίες. Τελευταία μάλιστα είχαν αρχίσει να εξαντλούνται τα όρια της υπομονής του Eurogroup».
Στο ίδιο μήκος κύματος και η ελβετική Neue Zürcher Zeitung. Στο άρθρο υπό τον τίτλο «Την ύστατη στιγμή», αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η Τρόικα είχε διακόψει επανειλημμένως την αξιολόγησή της. Το τελευταίο διάστημα εκπρόσωποι της ευρωζώνης επαίνεσαν συχνά την πρόοδο της Ελλάδας, μεταξύ άλλων στο πεδίο εξυγίανσης των δημοσιονομικών, παράλληλα όμως ζητούσαν να γίνουν περαιτέρω βήματα στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Στο μεταξύ όμως ο χρόνος πιέζει, καθώς τον Μάιο η Αθήνα θα πρέπει να αποπληρώνει μεγάλο μέρος των χρεών της» (…).

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. Σύνταξης: Μαρία Ρηγούτσου    dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc