Συμφιλίωση ελέω Πούτινυμφιλίωση ελέω Πούτιν

Συμφιλίωση ελέω Πούτιν

Οι διεθνείς χειρισμοί στο ζήτημα της κρίσης στην Ουκρανία, η άρση της απαγόρευσης του Twitter στην Τουρκία ενόψει των κρίσιμων δημοτικών εκλογών και η μετανάστευση στη Γερμανία, στο επίκεντρο των σημερινών σχολίων.
Η κρίση στην Ουκρανία και τη χερσόνησο της Κριμαίας φαίνεται ότι οδηγεί σε επαναπροσέγγιση μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, όπως διαφάνηκε από τη χθεσινή επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής ΗΠΑ-ΕΕ.
Το περιοδικό Spiegel σχολιάζει στην ηλεκτρονική του έκδοση ότι «η κρίση στην Κριμαία δίνει νέα ζωή στην υπερατλαντική συμμαχία. (…) Ωστόσο, φτάνει αυτό για μία πραγματική επανεκκίνηση ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ;» διερωτάται ο αρθρογράφος. Όπως σημειώνεται η διαφαινόμενη επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών «είναι μία αναγέννηση με πολλά ερωτηματικά. Πρώτον, «πόσο σημαντική είναι για έναν αμερικανό πρόεδρο, που πρέπει να αντιπαλέψει ένα αυξανόμενα απομονωτικό εγχώριο μέτωπο, μία νέα προσέγγιση με τη γηραιά Ευρώπη; Και πόσο σοβαρά εννοεί η Ευρώπη τη νέα της ευθύτητα στην κρίση, για παράδειγμα, όταν πρόκειται για επιβολή αυστηρών οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας; (…) Και τέλος, το πιο σημαντικό ερώτημα: Είναι μία τόσο ανοιχτά αμυντική συμμαχία -η οποία παρεμπιπτόντως υποβαθμίζει και πάλι σε υποσημείωση το ζήτημα των παρακολουθήσεων από την NSA- πιο σύγχρονη από κάποιες μεθόδους ‘του 19ου αιώνα’ που επιρρίπτονται στον Πούτιν;» Όπως επισημαίνει κλείνοντας ο αρθρογράφος, «η ειλικρινής απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι ότι δεν γνωρίζουμε. Ωστόσο ξέρουμε ένα: Μία τέτοια συμμαχία ανάγκης μπορεί να ψυχρανθεί γρήγορα και πάλι, αν εκπληρώσει το σκοπό της - για παράδειγμα την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία».
Τους χειρισμούς ΕΕ και ΗΠΑ σχολιάζει και η Neue Osnabrücker Zeitung. Όπως υπογραμμίζει: «Αντί να αναζητήσουν σοβαρά το διάλογο με τον απέναντί τους, οι σύμμαχοι χάνονται σε μία ένθερμη επιδίωξη ενότητας και βαθαίνουν έτσι το χάσμα γύρω τους. Αυτή είναι η λάθος στρατηγική στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία» συμπεραίνει το σχόλιο.
«Φρένο» στις διαθέσεις του Ερντογάν
H απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου ανατρέπει τους σχεδιασμούς του Τ. Ερντογάν
H απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου ανατρέπει τους σχεδιασμούς του Τ. Ερντογάν
Η χθεσινή εντολή διοικητικού δικαστηρίου της Άγκυρας να αρθεί ο αποκλεισμός της πρόσβασης στο Twitter, που είχε εφαρμοσθεί με απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης την περασμένη Πέμπτη, αντιτάχθηκε στα σχέδια του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν. Η Frankfurter Allgemeine Zeitungσχολιάζει το γεγονός που συνέβη λίγες μόλις μέρες πριν από τις κρίσιμες δημοτικές εκλογές της Κυριακής στην Τουρκία: «Ο Ερντογάν δεν έκανε μεν δηλώσεις, αλλά ο εκπρόσωπός του δήλωσε τουλάχιστον ότι πρέπει κανείς να δέχεται και δικαστικές αποφάσεις που δεν του είναι αρεστές. Αυτό θα έπρεπε να είναι αυτονόητο σε ένα κράτος δικαίου, ωστόσο μετά τις εμπειρίες των περασμένων μηνών πρέπει να χαίρεται κανείς που οι δικαστές βρίσκονται ακόμη στις θέσεις τους».
Προς αυστηρότερο πλαίσιο για τη μετανάστευση
«Δεν μπορεί να γίνει λόγος για μαζική είσοδο (σ.σ. μεταναστών) στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης...»
«Δεν μπορεί να γίνει λόγος για μαζική είσοδο (σ.σ. μεταναστών) στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης...»
Το ζήτημα της μετανάστευσης προς τη Γερμανία και ειδικότερα της ελεύθερης κυκλοφορίας ευρωπαίων εργαζομένων στο σύνολο των χωρών μελών της ΕΕ σχολιάζεται εκ νέου από το γερμανικό τύπο, με αφορμή τη χθεσινή παρουσίαση ενδιάμεσης έκθεσης που συνέταξε επιτροπή υφυπουργών της γερμανικής κυβέρνησης. Η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να εντατικοποιήσει τους ελέγχους και να αυστηροποιήσει το νομοθετικό πλαίσιο για την παραμονή αλλοδαπών πολιτών από την ΕΕ στη Γερμανία, αλλά και να επανεξετάσει τα κριτήρια για την χορήγηση κοινωνικών επιδομάτων προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη κατάχρηση του γερμανικού συστήματος πρόνοιας από μετανάστες.
Η Westdeutsche Zeitung σχολιάζει σχετικά: «Δεν μπορεί να γίνει λόγος για μαζική είσοδο (σ.σ. μεταναστών) στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, όπως το έθεσε η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU). Μόλις το 0,7% όσων λαμβάνουν το κατώτατο κοινωνικό επίδομα (Hartz IV) κατάγονται από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Όσο ορθό και σημαντικό είναι να μην αδιαφορήσει κανείς για τον εκνευρισμό για τα κακώς κείμενα, άλλο τόσο μοιραίο θα ήταν τελικά το μήνυμα ότι οι αλλοδαποί δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Έτσι θα έβλαπτε η Γερμανία τον εαυτό της στο μέγιστο βαθμό».
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung υπεραμύνεται των χειρισμών της γερμανικής κυβέρνησης τονίζοντας: «Το να καταπολεμάται στοχευμένα η στοχευμένη κατάχρηση δεν έχει καμία σχέση με μία γενική δυσπιστία έναντι των μεταναστών. Είναι κάτι αυτονόητο».
Επιμέλεια: Άρης Καλτιριμτζής
Υπεύθ. σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη    dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»