Απερρίφθη η πρόταση μομφής - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Απερρίφθη η πρόταση μομφής - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ

Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, μετά την απόρριψη της πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ενώ αναμένεται να επανέλθει για την ονομαστική ψηφοφορία.

Απερρίφθη η πρόταση μομφής - Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κήρυξε τη συζήτηση για τις προτάσεις μομφής περαιωμένη, τονίζοντας ότι η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο συνεχίζεται, μετά την αποχώρηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Οι τόνοι ανέβηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αιφνιδίως πρόταση μομφής κατά του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, χαρακτήριζοντάς τον «κύριο εκτελεστή συμβολαίου θανάτου» κατά της ελληνικής κοινωνίας.
Απαντώντας στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης τον κατηγόρησε για λαϊκισμό και αντέτεινε ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει την διαδικασία συζήτησης της άμεσα γιατί η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Η συζήτηση στη Βουλή διακόπηκε για λίγη ώρα και ξεκίνησε εκ νέου λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα.
Στη συνέχεια στο βήμα της Ολομέλειας ανέβηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος δήλωσε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά του υπουργού Οικονομικών κατά τρόπο απαράδεκτο, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής», καλώντας το προεδρείο της Βουλής να την απορρίψει.
«Το Σύνταγμα εγκατέστησε με το άρθρο 84 έναν φραγμό που αποτρέπει την καταστρατήγηση των προτάσεων δυσπιστίας κατά τρόπο που δεν είναι ουσιώδης αλλά έχει στόχο την παρεμπόδιση του κυβερνητικού έργου και της λειτουργίας της χώρας», είπε ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν χαρακτηρίζει απαράδεκτη την πρόταση δυσπιστίας, επειδή φοβάται και αυτό διότι η αποψινή προγραμματισμένη ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου έχει τα πολιτικά χαρακτηριστικά της πρότασης εμπιστοσύνης, διότι «αφορά την κεντρική κατεύθυνση της κυβερνητικής πολιτικής και η ψηφοφορία αυτή ήταν και είναι μια θεσμική ευκαιρία για την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας της Βουλής προς την κυβέρνηση».
Επανερχόμενος στο βήμα, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον Ευ. Βενιζέλο κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «ψάχνει έωλα επιχειρήματα για να την απορρίψει καθώς φοβάται ότι ο υπουργός Οικονομικών της δεν θα τύχει της επικρότησης της κυβερνητικής πλειοψηφίας και θα καταψηφιστεί».
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η βιβλιογραφία και οι γνωμοδοτήσεις αναφέρουν ότι δεν ισχύει η προθεσμία των έξι μηνών από την προγενέστερη πρόταση μομφής όταν αφορούσε στο σύνολό του το υπουργικό συμβούλιο ή τον πρωθυπουργό ενώ η τωρινή αφορά μεμονωμένο μέλος της κυβέρνησης.
Ανέφερε δε, ότι η άποψη αυτή επιβεβαιώνεται κατ' ουσία από το εξής επιχείρημα «προφανής σκοπός της περί εξαμήνου διάταξης του άρθρου 84, παρ. 2 του Συντάγματος είναι η διασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας, η οποία όμως μόνο από ενδεχόμενη αποδοχή πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης συνολικά κινδυνεύει όχι από πρόταση ατομικά κατά υπουργού».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε ότι αν απορριφθεί η πρόταση μομφής κατά του κ.Στουρνάρα, θα καταθέσει αντίστοιχη και κατά του προεδρείου της Βουλής, το οποίο έπραξε λίγη ώρα αργότερα.
«Λυπούμαι, αλλά η κρίση σας δεν είναι δίκαιη», είπε ο Αλ. Τσίπρας και επεσήμανε ότι η Ολομέλεια μπορεί να κρίνει αφού γίνει η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας επί της ουσίας, με τον Ευ.Μεϊμαράκη να απαντά ότι η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας εναντίον του βάση του Κανονισμού της Βουλής δεν θα διεξαχθεί σήμερα, αλλά σε ημέρα κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Η πρόταση μομφής κατά του προεδρείου θα πρέπει να συζητηθεί σε μια από τις δύο επόμενες συνεδριάσεις της Βουλής στην οποία ασκείται κοινοβουλευτικός έλεγχος, δηλαδή είτε αύριο Δευτέρα είτε Παρασκευή.
Ανακοινώνοντας την αποχώρηση του κόμματος του από την συζήτηση της Ολομέλειας ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «τρέμει στην δυνατότητα να ενημερωθεί επί της ουσίας ο ελληνικός λαός για το τριπλό εθνικό, κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα, όπως είπε, που διαπράττεται με το νομοσχέδιο και ο υπουργός των Οικονομικών δεν θα έχει την στήριξη της εμπιστοσύνης των βουλευτών».
Σημειώνεται ότι αντίθετη με την πρόταση μομφής κατά του υπ. Οικονομικών τάχθηκε η Δημοκρατική Αριστερά, ενώ υπέρ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.
Θα επανέλθει για την ονομαστική ψηφοφορία
Μετά την αποχώρηση από την Ολομέλεια, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, κατέβηκε στην πλατεία Συντάγματος και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως η ΚΟ θα επανέλθει για να λάβει μέρος στην ονομαστική ψηφοφορία.
Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για έγκλημα που συντελείται για άλλη μια φορά μέσα στη βουλή και υποστήριξε ότι στο κοινοβούλιο συντελείται κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.ETHNOS

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»