Συμφωνία-σταθμός για πλεόνασμα, κοινωνικό μέρισμα και εργασιακά

Συμφωνία-σταθμός για πλεόνασμα, κοινωνικό μέρισμα και εργασιακά
19/03/2014
Με εντυπωσιακά θετικό τρόπο έκλεισε χθες η πιο δύσκολη και πιο μακρόχρονη (από τις 22 Σεπτεμβρίου) διαπραγμάτευση με την τρόικα, στη διάρκεια της οποίας οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίζονταν συνεχώς αμετακίνητοι από τις θέσεις τους και θέτοντας συνεχώς νέα ζητήματα στο τραπέζι.
Η χθεσινή συμφωνία «απελευθερώνει» τη δόση, γεγονός που προκαλεί ανακούφιση στην Αθήνα, καθώς τον Μάιο λήγουν ομόλογα.
Με σημαντικότερη την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και μάλιστα σε απρόσμενα ύψη (2,9 δις ευρώ) για το 2013 – και επομένως τον αποκλεισμό νέων μέτρων για το 2014 – συμφωνήθηκε να δοθεί ποσό άνω των 500 εκ. ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα σε ένα εκατομμύριο Έλληνες, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς και στους ένστολους με μηνιαίους μισθούς κάτω των 1.500 ευρώ, ενώ ένα μέρος του πλεονάσματος θα δοθεί, κατά τα συμφωνημένα, για αποπληρωμή του χρέους της χώρας.
Παράλληλα, προβλέπεται μέριμνα για τους άστεγους και ειδικότερα έκτακτη ενίσχυση 20 εκ. ευρώ στις υπηρεσίες που τους προσφέρονται για φαγητό, στέγαση κλπ.
Όσον αφορά στα εργασιακά, η τρόικα επίσης υποχώρησε στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, ενώ συμφωνήθηκε η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από την 1η Ιουλίου κατά 3,9% «και από την πλευρά των εργοδοτών και από την πλευρά των εργαζομένων».
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με το μέτρο αυτό θα ανακουφιστούν οι επιχειρήσεις και ιδιαίτερα οι ΜμΕ και θα δοθεί ώθηση στην απασχόληση.
Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, πρόσθεσε, θα οδηγήσει «σε αύξηση αποδοχών των εργαζόμενων σε όλο τον ιδιωτικό τομέα».
Έμφαση δίδεται και στο γεγονός ότι εντός του 2014 θα δοθεί άλλο 1 δις ευρώ για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, επιπλέον εκείνων που είχαν προβλεφθεί από το πρόγραμμα.
Για την ολοκλήρωση μιας «δύσκολης διαπραγμάτευσης» μίλησε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, με το υπουργείο των Οικονομικών να εξειδικεύει τα βασικά σημεία της συμφωνίας ως εξής:
Η ενίσχυση των αδυνάμων (με κριτήρια ανάλογα των κοινωνικών επιδομάτων) είναι άπαξ και ύψους 500 εκ. ευρώ.
Για την κάλυψη του κόστους από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών θα διατεθούν 350 εκ. ευρώ.
Ποσό 1 δις ευρώ θα διατεθεί για την ελάφρυνση του χρέους (περίπου 33% του συνολικού πλεονάσματος).
Ποσό 20 εκ. ευρώ για την ενίσχυση των αστέγων, ενώ αναμένονται επιπλέον μέτρα βοήθειας.
Ποσό 1 δις ευρώ, πλέον των προβλεπόμενων στον προϋπολογισμό, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Όσον αφορά τις δικαστικές αποφάσεις που αναμένεται να καθαρογραφούν και δικαιώνουν κατηγορίες εργαζομένων (δικαστικοί και ένστολοι), δεν προβλέφθηκε ειδικό κονδύλι, αλλά όπως έγινε γνωστό το κόστος θα καλυφθεί από ισοδύναμα μέτρα.
Όσον αφορά στα φορολογικά ζητήματα, η ελληνική πλευρά συμφώνησε με την τρόικα, να μειωθούν τα φορολογικά πρόστιμα σε 250 ευρώ από 1.000 ευρώ για τα απλά βιβλία και σε 500 ευρώ από 2.500 ευρώ για τα διπλογραφικά βιβλία.
Συμφωνήθηκε, επίσης, με βάση την ελληνική πρόταση, να απαλλαγούν από τον φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, όσοι διακρατούν το ακίνητο για διάστημα 20-25 ετών.
Στα υπόλοιπα «καυτά» ζητήματα της συμφωνίας, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επήλθε συμβιβασμός και εφαρμογή των ελληνικών προτάσεων για ένα μεταβατικό διάστημα.
Παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, τον οποίο επίσης επικαλείται το ΑΜΠΕ, υποστήριξε πως η τρόικα «έκανε σε όλα πίσω» και δεν «πήρε τίποτα απ' ό,τι ζητούσε», προσθέτοντας πως στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, δεν θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να αλλάξει το καθεστώς στον ιδιωτικό τομέα, ενώ ο νέος θεσμός του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας θα λειτουργήσει δοκιμαστικά για ένα εξάμηνο και στη συνέχεια θα αποφασίσει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας εάν ο συγκεκριμένος θεσμός είναι επιτυχημένος ή πρέπει να υπάρξει η νομοθέτηση που ζητούσε η τρόικα.
Από τις σημαντικότερες εξελίξεις και το γεγονός ότι η τρόικα δέχθηκε τελικά να μην υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο το 2015.
«Η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της και πετυχαίνουμε να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», ήταν η χαρακτηριστική φράση, με την οποία ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ανακοίνωσε επισήμως, από το υπουργείο Οικονομικών, και αφού είχε προεδρεύσει σε σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο, την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα, μετά από διαπραγματεύσεις έξι μηνών.
Ο πρωθυπουργός τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «είχαμε υποσχεθεί να αποτρέψουμε την έξοδο της χώρας από το ευρώ. Και το πετύχαμε. Είχαμε υποσχεθεί να βγάλουμε τη χώρα από την ύφεση. Το πετυχαίνουμε τώρα. Αγωνιζόμασταν να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και μάλιστα πιο νωρίς απ' ό,τι προέβλεπε το Πρόγραμμα, για να μην εξαρτάται συνεχώς η χώρα μας από καινούργια δάνεια. Και το καταφέραμε. Είχαμε υποσχεθεί να μοιράσουμε μέρος της υπέρβασης του στόχου τού πλεονάσματος στην οικονομία για να ανταμειφθούν οι τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού. Αυτό κάνουμε τώρα».
Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε βολές εναντίον όσων, και κυρίως της αντιπολίτευσης, αμφισβητούσαν, όπως είπε, τα επιτεύγματα της οικονομίας ή προσπαθούσαν και να τα ματαιώσουν ακόμα.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ολοκληρώθηκε σήμερα μια μεγάλη περίοδος δοκιμασιών, αλλά συνεχίζεται η προσπάθεια για μια νέα Ελλάδα και μια σύγχρονη ευρωπαϊκή οικονομία. Σε αυτήν την προσπάθεια, πρόσθεσε, θα υπάρχει ελπίδα, γιατί οι θυσίες αποδίδουν, με ακόμα περισσότερη ελπίδα, γιατί τα αποτελέσματα γίνονται πλέον ορατά, χειροπιαστά, για τον πολίτη και με αξιοπιστία πάνω από όλα, γιατί η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της.
Εμφατικά δε, ολοκλήρωσε τη δήλωσή του με μια χαρακτηριστική φράση: «Τα φτερά μας τα κολλάει- λένε ορισμένοι- κάποιος άλλος στους ώμους μας. Δεν μας τα κολλάει κάποιος άλλος στους ώμους μας. Τα φτερά βγαίνουν από την ψυχή μας. Την Ελλάδα, λοιπόν, την πιστεύουμε και θα την σηκώσουμε και πάλι ψηλά».
Η πλήρης δήλωση Σαμαρά
Οι μακρές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα ολοκληρώνονται με επιτυχία. Όταν άλλοι αμφισβητούσαν τα επιτεύγματα της οικονομίας ή προσπαθούσαν και να τα ματαιώσουν ακόμα, αυτή η Κυβέρνηση ενωμένη έκανε με σοβαρότητα αυτό που είναι η αποστολή της, να βγάλει τη Χώρα από την κρίση.
Είχαμε υποσχεθεί να αποτρέψουμε την έξοδο της Χώρας από το ευρώ. Και το πετύχαμε. Είχαμε υποσχεθεί να βγάλουμε τη Χώρα από την ύφεση. Το πετυχαίνουμε τώρα.
Αγωνιζόμασταν να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα και μάλιστα πιο νωρίς απ’ ό,τι προέβλεπε το Πρόγραμμα, για να μην εξαρτάται συνεχώς η Χώρα μας από καινούργια δάνεια. Και το καταφέραμε.
Είχαμε υποσχεθεί να μοιράσουμε μέρος της υπέρβασης του στόχου του πλεονάσματος στην οικονομία για να ανταμειφθούν οι τεράστιες θυσίες του Ελληνικού λαού. Αυτό κάνουμε τώρα.
Και με ικανοποίηση- λοιπόν- μεγάλη, σας ανακοινώνω ότι πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν αμέσως σε ένα εκατομμύριο Ελλήνων, με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Δηλαδή στους φτωχότερους, σε αυτούς που αδικήθηκαν περισσότερο, σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Και βεβαίως στους ένστολους με μηνιαίο μισθό κάτω από 1500 ευρώ. Όπως ακριβώς είχαμε υποσχεθεί.
Παίρνουμε μάλιστα και ειδική μέριμνα για το πιο αδύναμο μέρος των συμπολιτών μας, που έχουν ανελέητα χτυπηθεί από την κρίση: τους άστεγους! Για τους οποίους προβλέπουμε έκτακτη ενίσχυση 20 εκατομμυρίων στις υπηρεσίες που τους προσφέρονται, στέγαση, φαγητό κλπ. Αλλά ειδικά για τους αστέγους, σε λίγες μέρες θα έχω πολλά περισσότερα να σας πω…
Ακόμα, από την πρώτη Ιουλίου, θα υπάρξει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και από την πλευρά των εργοδοτών και από την πλευρά των εργαζομένων. Από 44% του μισθού, περίπου, οι εισφορές μειώνονται κατά 3,9%, στο 40%. Έτσι μειώνεται το εργασιακό κόστος.
Για κάθε 100 ευρώ, δηλαδή, που πλήρωναν οι εργοδότες σε ασφαλιστικές εισφορές, θα πληρώνουν τώρα 89 ευρώ. Και για κάθε 100 ευρώ εισφορών που πλήρωναν οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους, θα πληρώνουν τώρα 94.
Αυτό το είχαμε υποσχεθεί, θα ανακουφίσει σίγουρα τις επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που εκείνες δίνουν την αύξηση στην εργασία, θα δώσει- δηλαδή- ώθηση στην απασχόληση, αλλά και θα οδηγήσει και σε αύξηση αποδοχών των εργαζομένων σε όλο τον ιδιωτικό τομέα.
Ακόμα, μέσα στο 2014, θα δοθεί άλλο ένα δισεκατομμύριο σε επιστροφές παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες, επιπλέον εκείνων που είχαν προβλεφθεί από το πρόγραμμα. Έτσι, οι πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών φέτος θα φτάσουν τα 2,8 δισεκατομμύρια. Κι αυτό θα δώσει- όπως καταλαβαίνει ο καθένας- άμεση ρευστότητα στην οικονομία και θα βοηθήσει ακόμα περισσότερο την αναγκαία Ανάκαμψη.
Επομένως, όχι μόνο δεν χρειάζονται, ούτε πρόκειται να υπάρξουν, νέα μέτρα λιτότητας, όπως με μόνιμη κακοπιστία προεξοφλούσαν ορισμένοι, αλλά προκύπτει σημαντική ανακούφιση για τους Έλληνες πολίτες που επιβεβαιώνει, άλλωστε, και τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού.
Και φυσικά, ένα μέρος του πλεονάσματος θα δοθεί για αποπληρωμή του χρέους κατά τα συμφωνημένα και, πάντως και εδώ, νωρίτερα από τις προβλέψεις.
Η συμφωνία προβλέπει ακόμα- όπως το ξέρετε εσείς καλά- πολλές σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές αναπτυξιακού χαρακτήρα, που απελευθερώνουν την οικονομία, που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα, που μειώνουν τις τιμές. Μιλάω- δηλαδή- για μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη γίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης και που θα έπρεπε να έχουν γίνει από πάρα πολλά χρόνια πριν στην Ελλάδα. Τώρα αυτή η καθυστέρηση της Χώρας μας ξεπερνιέται οριστικά.
Βεβαίως, η προσπάθεια συνεχίζεται. Θα γίνουμε μια σύγχρονη Ευρωπαϊκή οικονομία. Μια νέα Ελλάδα. Αλλά, σήμερα ολοκληρώνεται μια μεγάλη περίοδος δοκιμασιών, και γίνεται ένα νέο ξεκίνημα.
Με ελπίδα, γιατί οι θυσίες αποδίδουν.
Με ακόμα περισσότερη ελπίδα, γιατί τα αποτελέσματα γίνονται πλέον ορατά, χειροπιαστά, για τον πολίτη.
Και με αξιοπιστία πάνω από όλα. Γιατί η Κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της.
Και κάτι ακόμα: Τα φτερά μας τα κολλάει- λένε ορισμένοι- κάποιος άλλος στους ώμους μας. Δεν μας τα κολλάει κάποιος άλλος στους ώμους μας.
Τα φτερά βγαίνουν από την ψυχή μας.
Την Ελλάδα, λοιπόν, την πιστεύουμε και θα την σηκώσουμε και πάλι ψηλά…
Δηλώσεις Βενιζέλου
Εφόσον επήλθε συμφωνία σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα, εκπληρώνεται η βασική προϋπόθεση για την επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, «τώρα είμαστε έτοιμοι να γυρίσουμε σελίδα, αλλά υπάρχουν αυτοί που λειτουργούν ως πέμπτη φάλαγγα που στεναχωριούνται όταν η Ελλάδα πηγαίνει καλά, που ενοχλούνται όταν βλέπουν μια αχτίδα φωτός, γιατί δεν έχουν να πουν τίποτα αν δεν υπάρχει Μνημόνιο, κρίση, Τρόικα. Πρόκειται για αυτούς που οικοδόμησαν την ύπαρξη τους, αλλά και τον πολιτικό και κοινωνικό τους λόγο πάνω στην κρίση».
Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ακόμη ότι η συμφωνία θα έπρεπε να ολοκληρωθεί πολύ νωρίτερα και υπογράμμισε ότι σημασία έχει να γίνει αντιληπτό ότι το χρέος είναι βιώσιμο και απολύτως ειδική περίπτωση, καθώς το 80% κατέχεται από την ΕΚΤ, την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει υποστεί προσβολές και ταπεινώσεις και ο ελληνικός λαός πολύ μεγάλες θυσίες, αλλά τώρα είμαστε κοντά στο αποτέλεσμα εις πείσμα όσων επενδύουν στην καταστροφή.
Δηλώσεις Τσίπρα
Η μόνη αλήθεια που ειπώθηκε σήμερα από τον κ. Σαμαρά ήταν πως η κυβέρνηση τήρησε τις υποσχέσεις της.
Αλλά τις τήρησε πλήρως και μονομερώς, μόνο προς την Τρόικα και όχι προς τον ελληνικό λαό.
Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι ότι δεν είπε λέξη για το φόνο.
Προσπάθησε επιμελώς, αλλά ανεπιτυχώς, να αποκρύψει το περιεχόμενο της συμφωνίας με τη τρόικα.
Μιας συμφωνίας που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο μνημόνιο, που σχεδιάζουν να μας φορέσουν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές.
Η συμφωνία για την οποία επαίρεται ο κ. Σαμαράς προβλέπει κατάργηση των τριετιών, απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, νέες απολύσεις στο δημόσιο τομέα και μόνιμη φτώχια για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους.
Πρόκειται για μια βίαιη επιτάχυνση του σχεδίου υποτίμησης της εργασίας, των περιουσιών και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Με αυτή την συμφωνία ο κ. Σαμαράς ταυτίστηκε για πάντα με το μνημόνιο. Για την ακρίβεια, ο κ. Σαμαράς είναι το μνημόνιο.
Και από το μνημόνιο θα βγούμε, μόνο όταν ο λαός μας στείλει στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας την κυβέρνησή του.
Η ΔΗΜΑΡ
Η διανομή του πλεονάσματος δεν είναι κίνηση φιλανθρωπίας, όπως την αντιλαμβάνεται και την παρουσιάζει η κυβέρνηση, αλλά πολιτική επιβεβλημένη. Στην ανάγκη όμως να κλείσει πάση θυσία η διαπραγμάτευση με την τρόικα, η κυβέρνηση υποκύπτει στις πιέσεις, περικόπτει δραστικά το ποσό που θα διατεθεί και προσανατολίζεται να το διανείμει και με πελατειακά κριτήρια.
Η ΔΗΜ.ΑΡ - Προοδευτική Συνεργασία επαναλαμβάνει ότι το πλεόνασμα που προέκυψε από τις θυσίες του ελληνικού λαού, πρέπει να διατεθεί στους συμπολίτες μας που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.  ELZONI.GR

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»