"Το Ποτάμι": πρώτη διακήρυξη θέσεων

"Το Ποτάμι": πρώτη διακήρυξη θέσεων

ΒΑΣΙΛΗΣ ΝΕΔΟΣ
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Το σύνολο των θέσεων του κόμματος για την εξωτερική πολιτική και την Ευρώπη ενόψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, έδωσε χθες στη δημοσιότητα το «Ποτάμι». Η επιλογή της χθεσινής ημερομηνίας (25 Μαρτίου) για τη γνωστοποίηση των θέσεων, έχει προφανή συμβολική φόρτιση και αποσκοπεί, σύμφωνα με τους επιτελείς του κόμματος, στην ανάδειξη της ανάγκης για έναν νέο πατριωτισμό, ο οποίος θα συνδέεται με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Για εξωτερική πολιτική –Ευρώπη
Στην χθεσινή διακήρυξη θέσεων, τονίζεται ότι το κόμμα τάσσεται κατά της εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη, αντιθέτως προκρίνει την περαιτέρω σύσφιγξη των δεσμών μεταξύ των εταίρων, που θα οδηγούσε ακόμη και σε ομοσπονδοποίηση.  Ζητείται επίσης ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με σταδιακή μετάβαση εξουσιών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και περαιτέρω έλεγχο στην γραφειοκρατία της Κομισιόν.
Ζητούν ακόμη: Ταχεία εφαρμογή της τραπεζικής ένωσης, αύξηση τόσο στον χρόνο παροχής όσο και στο ύψος των επιδομάτων ανεργίας ανά την Ευρώπη, αυξημένο έλεγχο των προϊόντων που εισάγονται στην ήπειρο από τρίτους (Κίνα, Ινδία κ.ά.) , φορολόγηση των πολυεθνικών κολοσσών, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
Από το «Ποτάμι» επικρίνουν την εξωτερική πολιτική ως επιφανειακά σκληρή και αδιαπραγμάτευτη με συχνές «εθνικιστικές κορώνες»,  ενώ επί της ουσίας είναι «αμυντική και συντηρητική». Ως «χαρακτηριστικό παράδειγμα απουσίας στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική», χαρακτηρίζεται το λεγόμενο σκοπιανό. Τονίζεται ότι «έστω και τώρα, οφείλουμε να επιδιώξουμε μια λύση χωρίς μαξιμαλισμούς, μια σύνθετη ονομασία που να διακρίνει σαφώς τη γειτονική χώρα από την ελληνική Μακεδονία. Να φέρουμε τη σημερινή εθνικιστική ηγεσία της ΠΓΔΜ προ των ευθυνών της, συνδέοντας αποτελεσματικά την ευρωπαϊκή προοπτική της μικρής αυτής χώρας με την οριστική διευθέτηση του ζητήματος».
Κυπριακό –Γερμανικές αποζημιώσεις
Όπως αναφέρεται «το Ποτάμι» στηρίζει την τρέχουσα διαπραγματευτική διαδικασία και ζητεί το αποτέλεσμα αυτής να τεθεί στην κρίση των κατοίκων της Κύπρου. Ως προς τις γερμανικές αποζημιώσεις ζητείται η διεκδίκηση όσων μπορούν να έχουν πιθανότητες όπως: το κατοχικό αναγκαστικό δάνειο και τα αντισταθμιστικά μέτρα για θύματα ή μαρτυρικές κοινότητες που έμειναν εκτός της διακρατικής συμφωνίας που συνάφθηκε μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας το 1960.
Παραγωγή
Στο «Ποτάμι» τάσσονται υπέρ της επέκτασης των θεσμών των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και των Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα ενός προϊόντος. Επίσης, εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού με κινήσεις, όπως π.χ. η μείωση της γραφειοκρατίας για την έκδοση βίζας Schengen για τουρίστες από τρίτες χώρες.
Μεταναστευτικό
Ζητείται αναθεώρηση του Δουβλίνου ΙΙ, ενώ καλούνται η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει το κόστος της αμυντικής αποτρεπτικής συνοριακής πολιτικής της Ελλάδας. kathimerini

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc