Πολιτικός πυρετός ενόψει εκλογών

Πολιτικός πυρετός ενόψει εκλογών

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην Τουρκία ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής, με τις φήμες να πληθαίνουν ότι μετά την απαγόρευση πρόσβασης στο ΥouΤube, επίκειται απαγόρευση και του Facebook.
H χθεσινή δημοσιοποίηση στο YouTube της μυστικής σύσκεψης στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Νταβούτογλου αλλά και του αρχηγού των υπηρεσιών ασφαλείας, του υπαρχηγού του τουρκικού ΓΕΣ και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, έχει μουδιάσει την Τουρκική κοινή γνώμη αλλά κυρίως την κυβέρνηση. Ο Ταγίπ Ερντογάν καταφέρθηκε εναντίον των υπεύθυνων της υποκλοπής με υβριστικούς λόγους ενώ ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε την ενέργεια κήρυξη πολέμου κατά του τουρκικού κράτους, χαρακτηρίζοντας την πράξη «συνταγματικό έγκλημα».
Οι δημοτικές εκλογές της Κυριακής, που έχουν αποκτήσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά του Ταγίπ Ερντογάν, παίρνουν τώρα μια νέα δραματική διάσταση μέσα από τις τελευταίες αποκαλύψεις ότι η κυβέρνηση θα ήταν αποφασισμένη να προκαλέσει ακόμη και πόλεμο με τη γειτονική Συρία προκειμένου να συσπειρώσει ψηφοφόρους υπέρ της μέσα σε ένα πνεύμα έξαρσης πατριωτισμού.
Υποψίες για ανάμειξη ξένων χωρών
Διέρρευσε το περιεχόμενο μυστικής σύσκεψης με τη συμμετοχή του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Νταβούτογλου
Διέρρευσε το περιεχόμενο μυστικής σύσκεψης με τη συμμετοχή του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Νταβούτογλου
Όμως παράλληλα, η εξελιγμένη τεχνολογία που φαίνεται να χρησιμοποιήθηκε για την τελευταία υποκλοπή της σύσκεψης υπό τον Νταβούτογλου -που επιτρέπει την ηχογράφηση με ασύρματη σύνδεση σε μικρή απόσταση από το κτήριο όπου γίνεται η υποκλοπή- κάνει πολλούς να πιστεύουν ότι πλέον η κατάσταση ξεπερνά την αντιπαράθεση ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και το κίνημα Γκιουλέν. Κάποιοι μιλούν για κατασκοπεία με ανάμειξη ξένων χωρών που θέλουν αποσταθεροποίηση της Τουρκίας. Μήπως αυτό τελικά ενισχύσει τον Ερντογάν; Πάντως, μια τελευταία έρευνα από έγκυρη εταιρεία δημοσκοπήσεων δείχνει το κυβερνών κόμμα να προσελκύει ακόμη το 46% των προτιμήσεων με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μένει στο 27%. Όλα τα σενάρια είναι ανοικτά. Τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα στους μεγάλους δήμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, καθώς ενδεχόμενη ήττα στα παραδοσιακά αυτά «φρούρια» του ΑΚΡ, θα αποτελούσε μεγάλο πλήγμα για τον Ερντογάν και θα ήταν καθοριστικό για τα επόμενα βήματά του.
Αριάνα Φερεντίνου, Κων/πολη
Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής   dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc