«Μία δύσκολη αποστολή»

«Μία δύσκολη αποστολή»

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Στην «ατζέντα» η οικονομική κρίση, η βελτίωση των διμερών σχέσεων αλλά και τα εγκλήματα των ναζί.
«Είναι ο τέταρτος πρόεδρος της Γερμανίας στα χρονικά που επισκέπτεται την Ελλάδα και ο πρώτος που αισθάνεται την υποχρέωση να ζητήσει συγχώρεση», εκτιμά η εφημερίδαSüddeutsche Zeitung, επισημαίνοντας ότι «δεν προβλέπεται να ακουστούν επευφημίες, όταν ο Γιόαχιμ Γκάουκ και η σύντροφός του Ντανιέλα Σαντ θα ανέβουν στην Ακρόπολη για να σχηματίσουν μία πρώτη εντύπωση από τη χώρα που οι Γερμανοί παραδοσιακά τιμούν ως θησαυροφυλάκιο της αρχαιότητας, έστω κι αν σπεύδουν να λησμονήσουν την πρόσφατη ιστορία της».
Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του Γερμανού προέδρου στο μαρτυρικό χωριό Λιγκιάδες Ιωαννίνων η γερμανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι «σε αντίθεση με τα όσα υπέφεραν στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου από τους Γερμανούς οι Πολωνοί, οι Ρώσοι και οι Ολλανδοί, οι θηριωδίες των στρατιωτών της Βέρμαχτ στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1941-1944 σχεδόν δεν θεωρούνται άξια αναφοράς στα γερμανικά σχολικά βιβλία.
Αναφερόμενη στις ελληνικές αξιώσεις περί αποζημιώσεων, η Süddeutsche Zeitung υπενθυμίζει ότι γίνεται λόγος για ποσά έως 162 δισεκατομμύρια ευρώ και η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει, εάν υπάρχουν περιθώρια διεκδίκησης, ωστόσο η γερμανική πλευρά θεωρεί το ζήτημα λήξαν. «Ο Γκάουκ δεν πρόκειται να επιφέρει τη λύση του προβλήματος, αλλά δεν θα έρθει και με άδεια χέρια» εκτιμά η εφημερίδα του Μονάχου. Εκτιμάται ότι στις «αποσκευές» του ο πρόεδρος της Γερμανίας θα έχει μία οικονομική ενίσχυση για την ίδρυση ελληνογερμανικού Φόρουμ Νεολαίας (στα πρότυπα του αντίστοιχου γαλλογερμανικού θεσμού), αλλά και για τη σύσταση ενός ειδικού ταμείου που θα χρηματοδοτεί δράσεις διατήρησης της ιστορικής μνήμης.
Απομένει το ακανθώδες ζήτημα της οικονομικής κρίσης. «Πώς θα τα καταφέρει ο πρόεδρος να υποκλιθεί στα θύματα των ναζί, να αποφύγει την εντύπωση ότι μιλάει από καθέδρας στο θέμα της κρίσης, να βρει λόγια συμφιλίωσης, αλλά ταυτόχρονα και να μην δώσει την εντύπωση ότι αποστασιοποιείται από την ευρωπαϊκή πολιτική της Άγκελα Μέρκελ;» διερωτάται η εφημερίδα και παραθέτει την λιτή απάντηση της προεδρίας: «Ο πρόεδρος και η καγκελάριος έχουν διαφορετικούς ρόλους».
«Στο ρυθμό του πρωτοκόλλου»
Στιγμιότυπο από παλαιότερη επίσκεψη του Κ.Παπούλια στο Βερολίνο
Στιγμιότυπο από παλαιότερη επίσκεψη του Κ.Παπούλια στο Βερολίνο
H επίσκεψη στην Ελλάδα δεν είναι εύκολη υπόθεση για τον Γιόαχιμ Γκάουκ, γράφει ηFrankfurter Allgemeine Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Στο ρυθμό του πρωτοκόλλου». Εκτός από τον πρόεδρο Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο γερμανός πρόεδρος θα συναντηθεί αύριο, Πέμπτη στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» με τον αρχηγό της αξιωματική αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος διατυπώνει τις πιο ηχηρές κατηγορίες εναντίον του Βερολίνου; που θεωρεί υπεύθυνο για την κρίση στην Ελλάδα. Ίσως ο πιθανότατα επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας να παρουσιάσει στον γερμανό πρόεδρο το νέο του εγχείρημα. Όπως γράφει η εφημερίδα «Το Βήμα» o ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει να διεκδικήσει αποζημιώσεις από την ΕΕ για τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα».
Επίσκεψη σε ξένους φίλους
Ο Γιόαχιμ Γκάουκ σε συνέντευξη με την DW
Ο Γιόαχιμ Γκάουκ σε συνέντευξη με την DW
Το ταξίδι δεν είναι σε καμιά περίπτωση ταξίδι ρουτίνας, σημειώνει η εφημερίδα Tagesspiegelσε ανταπόκριση από την Αθήνα. Κι αυτό επειδή θα βρεθεί αντιμέτωπος με το σκοτεινό κεφάλαιο της γερμανικής κατοχής, αλλά και τις σημερινές ελληνογερμανικές σχέσεις που δεν χαρακτηρίζονται οπωσδήποτε από αρμονία. (…) Έχοντας απόλυτη συνείδηση του ιστορικού βάρους ο Γιόαχιμ Γκάουκ θέλει να στείλει ωστόσο με την επίσκεψή του και ένα μήνυμα για το μέλλον. Στο Μουσείο της Ακρόπολης θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα: «Ευρώπη: Κληρονομιά και Μέλλον» και θα συναντηθεί με έλληνες επιχειρηματίες, αλλά και μαθητές επαγγελματικών λυκείων.
Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου / Στέφανος Γεωργακόπουλος
Υπεύθυνη σύνταξης: Δήμητρα Κυρανούδη    dw de

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»