Ευσημα εξωτερικού αλαλούμ εσωτερικού

Ημέρα συγχαρητηρίων ήταν η χθεσινή για την Ελλάδα, με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να δέχεται τα εύσημα όχι μόνο για την επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα και την ολοφάνερα βελτιωμένη εικόνα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για την αποτελεσματικότητα της ελληνικής προεδρίας – κάτι που ελάχιστα έχει γίνει γνωστό στην Ελλάδα, αντίθετα χθες την επικαιρότητα μονοπώλησε το αλαλούμ γύρω από μια τροπολογία κατά τη συζήτηση και ψήφιση του μεταναστευτικού κώδικα.

Η πορεία της ελληνικής οικονομίας, ήταν το βασικό θέμα των συναντήσεων που είχε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, στη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας, με τον κ. Ντράγκι να δίνει συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό τόσο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την Τρόικα και τις επιδόσεις στην οικονομία, όσο και για τη μεγάλη αποτελεσματικότητα της Ελληνικής Προεδρίας, με αποκορύφωμα τη συμφωνία για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση.
Όπως έγινε γνωστό, από την έναρξη της προεδρίας μέχρι και χθες είχαν κλείσει 53 φάκελοι, που βρίσκονται είτε σε εκκρεμότητα είτε «παγωμένοι» λόγω διαφωνιών.
Στη συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκτός από τα θέματα της ελληνικής οικονομίας, συζητήθηκαν και οι ευρωεκλογές, όπου ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου είναι υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την θέση του προέδρου της Κομισιόν, ενώ συγχαρητήρια για τις επιδόσεις της Αθήνας στην οικονομία και στην προεδρία έδωσαν και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κατ’ αρχήν συμφωνία  επί του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης των τραπεζών που πέτυχε χθες το πρωί η ελληνική Προεδρία με τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σε δήλωσή του, ο κ. Στουρνάρας εκφράζει την ικανοποίησή του για την επίτευξη συμφωνίας σε αυτό τον βασικό πυλώνα της τραπεζικής ενοποίησης και καλεί τα κράτη- μέλη της ΕΕ να τη στηρίξουν.

Βάσει της συμφωνίας, καθίσταται δυνατή η δημιουργία ενός ενιαίου συμβουλίου εξυγίανσης με ευρείες αρμοδιότητες σε περιπτώσεις εξυγίανσης τραπεζών, καθώς και η δημιουργία ενός Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης.
Η έγκριση του συμφωνηθέντος κειμένου από τα κράτη- μέλη θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της διακυβερνητικής συμφωνίας για τη λειτουργία του Ταμείου αυτού.
Το συμφωνηθέν κείμενο επί του Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης θα πρέπει να εγκριθεί από τους μόνιμους αντιπρόσωπους των χωρών- μελών της ΕΕ και να προλάβει να επικυρωθεί στην τελευταία Σύνοδο της παρούσας Ευρωβουλής, στα μέσα Απριλίου.
Οι δηλώσεις για την οικονομία

Μετά από επτά μήνες συνεχόμενων και δύσκολων διαπραγματεύσεων με την τρόικα, το τελικό αποτέλεσμα υπογραμμίζει τη μεγάλη βελτίωση που έχει σημειώσει η Ελλάδα τους τελευταίους 20 μήνες στην εκπλήρωση των βασικών δημοσιονομικών στόχων και στην εφαρμογή ριζικών μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Με ιδιαίτερα εγκωμιαστικά σχόλια αναφέρθηκαν στην επιτυχία της ελληνικής Προεδρίας να ολοκληρώσει την τραπεζική ενοποίηση οι Ζ. Μπαρόζο και Χ. Ρομπάι, οι οποίοι συνεχάρησαν τις προσπάθειες της Αθήνας και τα αποτελέσματα που πέτυχε.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους προέδρους της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάϊ και τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων μετά την ολοκλήρωση της Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι μετά από πολλές δεκαετίες έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα νωρίτερα από τους στόχους του προγράμματος, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί ένα κοινωνικό μέρισμα 525 εκατ. ευρώ που θα δοθεί στους πιο ευάλωτους σε έναν μήνα, κάτι που αποτελεί επιτυχία του ελληνικού λαού, ο οποίος υπέστη τεράστιες θυσίες.
«Επιτύχαμε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική διόρθωση με ένα φιλόδοξο πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών και τώρα βασικός στόχος είναι να διορθώσουμε τα λάθη με την αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ακόμη ότι στην Ελλάδα εξερχόμαστε με σταθερό τρόπο από τη χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών, με τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και την αλληλεγγύη των εταίρων μας.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ελλάδα γίνεται ισχυρότερη και η Ευρώπη γίνεται επίσης ισχυρότερη και τελικά το μήνυμα είναι η ανάγκη για εμβάθυνση της κοινωνικής διάστασης ώστε να διασφαλίσουμε ότι τα πρώτα σημάδια της ανάκαμψης θα οδηγήσουν σε μακροχρόνια βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη χωρίς πρόσβαση των μικρομεσαίων στη ρευστότητα και τόνισε ότι οι ΜμΕ αποτελούν σε μεγάλο βαθμό τη λύση του προβλήματος της ανεργίας.
Αν και το χειρότερο της κρίσης είναι πίσω μας αυτό δεν είναι ακόμη ορατό στην αγορά εργασίας και στους δείκτες κοινωνικές συνοχής, ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε ότι έμφαση θα πρέπει να δοθεί στο ανθρώπινο δυναμικό που αποτελεί το μεγαλύτερο συγκριτικό μας πλεονέκτημα, το οποίο δεν θα πρέπει να υποβαθμιστεί περαιτέρω από το χρόνιο πρόβλημα της ανεργίας.
Αναφερόμενος στις εποικοδομητικές συζητήσεις που διεξήχθησαν με τους κοινωνικούς εταίρους και την Κομισιόν ο πρωθυπουργός είπε ότι το συμπέρασμα είναι ότι όλοι μας αναζητούμε καλύτερη και περισσότερη Ευρώπη, που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς εξαιρέσεις και με ευκαιρίες για όλους που σημαίνει περισσότερη ανταγωνιστικότητα, αποτελεσματικότητα και καινοτομία. Για τη συμφωνία που επετεύχθη στην τραπεζική ενοποίηση ο κ. Σαμαράς είπε ότι πρόκειται για πολύ σημαντική ημέρα για την Ευρώπη που επιβεβαιώνει την αξιοπιστία της ΕΕ και διασφαλίζει την αξιοπιστία του τραπεζικού τομέα της ΕΕ.
Ο Χέρμαν Φαν Ρομπάι δήλωσε ότι η συμφωνία για την τραπεζική ενοποίηση αποτελεί μέσο για την καταπολέμηση της οικονομικής κρίσης και του χρηματοπιστωτικού κερματισμού που αποτέλεσαν εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη. Ο Ζ. Μπαρόζο δήλωσε η συμφωνία συνιστά εξαιρετικά θετικό νέο για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές αγορές συμβάλλοντας στην αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία.
Συσκέψεις για το κοινωνικό μέρισμα

Σε αναζήτηση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, βάσει των οποίων θα διανεμηθεί το «κοινωνικό μέρισμα» στις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού, βρίσκονται τα στελέχη της κυβέρνησης.
Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, πραγματοποιήθηκε, στο υπουργείο Οικονομικών, σύσκεψη με τη συμμετοχή του συμβούλου του πρωθυπουργού, Σταύρου Παπασταύρου, του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Οικονομικών, Πάνου Τσακλόγου, του υφυπουργού Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Πρωτόπαπα και Γιώργου Κουτρουμάνη.
Όπως ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος, «τα επιδόματα πρέπει να είναι στοχευμένα, για να βοηθηθούν οι πλέον αδύναμοι και για αυτό τον λόγο συγκεντρώνουμε στοιχεία από διάφορους φορείς, ώστε να είμαστε ακριβείς ως προς αυτούς που το δικαιούνται».
Ενώ, από την πλευρά του, άλλος παράγοντας που ήταν παρών στη συνάντηση, ανέφερε ότι «έχουμε τα στοιχεία από τα οικογενειακά επιδόματα (σ.σ. το κοινωνικό μέρισμα θα διανεμηθεί με παρόμοια κριτήρια), αλλά το δύσκολο είναι ο αριθμός των δικαιούχων». Σύμφωνα με τον ίδιο, «έχουμε πολύ δουλειά ακόμη μπροστά μας», ενώ αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση το απόγευμα.

Τι αποφασίστηκε

Χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, εγγεγραμμένοι μακροχρόνιοι και επιδοτούμενοι άνεργοι (εφόσον πληρούν τα κριτήρια), ελεύθεροι επαγγελματίες, των οποίων έχει διακοπεί η επαγγελματική δραστηριότητα (σχετικά στοιχεία για τη διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας έχουν ζητηθεί από τον ΟΑΕΕ) και ΑμεΑ (με πιθανή ευνοϊκότερη μεταχείριση), είναι οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος που θα διανεμηθεί από το πρωτογενές πλεόνασμα.
Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα που συμμετέχει στην αρμόδια επιτροπή, ο αριθμός των δικαιούχων και τα εισοδηματικά όρια αλληλοεπηρεάζονται και η συζήτηση ξεκίνησε με εισοδηματικό όριο τις 7.000 ευρώ- 10.000 ευρώ.
Ταυτόχρονα, θα τεθούν και περιουσιακά κριτήρια, από τα οποία, σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, θα εξαιρεθεί, κατά πάσα πιθανότητα, η πρώτη κατοικία.
Σημειώνεται, ότι τα εισοδήματα που θα ληφθούν υπόψη για τον καθορισμό των δικαιούχων, είναι εκείνα που αποκτήθηκαν το 2012 και δηλώθηκαν με τις φορολογικές δηλώσεις του 2013.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό αργά χθες το βράδυ:

Ποσό 500 ευρώ ανά άτομο, και χωρίς κλιμάκωση με βάση την οικογενειακή κατάσταση, θα δοθεί άπαξ στους περίπου 64.000 ένστολους από το «κοινωνικό μέρισμα», ενώ στις υπόλοιπες κατηγορίες των αδυνάμων, το επίδομα δύναται να υπερβαίνει τα 500 ευρώ (χωρίς επ' ουδενί να είναι άνω των 1.000 ευρώ), καθώς θα λαμβάνεται υπόψη και η οικογενειακή κατάσταση.

Για τη διανομή του «μερίσματος», θα ακολουθηθεί ένα σύστημα ανάλογο αυτού για το επίδομα θέρμανσης. Τα ποσά θα πιστώνονται, μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, χωρίς να απαιτείται η υποβολή αίτησης. Στην περίπτωση που ο δικαιούχος δεν διαθέτει τραπεζικό λογαριασμό, θα μπορεί να δηλώνει τα στοιχεία του στο σύστημα της ΓΓΠΣ, ενώ θα μπορεί να διαπιστώσει και εάν είναι δικαιούχος.

Τις συγκεκριμένες αποφάσεις έλαβε η ειδική επιτροπή, που συνεδρίασε για δεύτερη φορά σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πάνου Τσακλόγου, του συμβούλου του πρωθυπουργού, Σταύρου Παπασταύρου, του υφυπουργού Εργασίας, Βασίλη Κεγκέρογλου και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Πρωτόπαπα και Γιώργου Κουτρουμάνη,

Ειδικότερα, για τους ένστολους θα χορηγηθούν άπαξ 500 ευρώ ανά άτομο, χωρίς το επίδομα να κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Ως όριο για τους δικαιούχους, καθορίζονται τα 1.500 ευρώ στις ακαθάριστες τακτικές αποδοχές, χωρίς νυχτερινά και πενθήμερα, αλλά, όπως διευκρίνισε μέλος της επιτροπής, θα υπάρξει «ανοχή» στην περίπτωση υπέρβασης τού ορίου κατά 40- 50 ευρώ.

Δυσκολότερη περίπτωση είναι, από την άλλη πλευρά, ο καθορισμός των υπόλοιπων δικαιούχων του «κοινωνικού μερίσματος», καθώς αναμένεται να υπάρξει συνδυασμός εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ενώ το συνολικό ποσό που θα διατεθεί δεν θα μπορεί να υπερβεί το κονδύλι των περίπου 470- 475 εκατ. ευρώ (το υπόλοιπο ποσό, αφορά στους ένστολους).

Όπως προέκυψε από τη σύσκεψη, το ελάχιστο ποσό για τους αδύναμους (πλην ένστολων) θα είναι στην περιοχή των 500 ευρώ (ενδεχομένως λίγο πιο κάτω), ενώ σε καμία περίπτωση- ακόμα και με την κλιμάκωση λόγω παιδιών- δεν θα υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Υπό αυτά τα δεδομένα, τα εισοδηματικά όρια κυμαίνονται μεταξύ 7.000 ευρώ και 10.000 ευρώ.

Πάντως, στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχει και η πρόταση για αναλυτική κατηγοριοποίηση των δικαιούχων, δηλαδή σε άλλη κατηγορία να ανήκουν οι ένστολοι, σε άλλη τα νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα, σε άλλη οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς δραστηριότητα, κ.λπ., οπότε θα διαφοροποιείται, ανά κατηγορία, και το επίδομα. Επίσης, σημειώνεται ότι από την επιτροπή έχουν ζητηθεί τα στοιχεία από τον ΟΑΕΕ, τον ΟΑΕΔ και τον ΟΓΑ, τα οποία στη συνέχεια θα διασταυρωθούν με στοιχεία της ΓΓΠΣ.

Ως βάση δεδομένων θα χρησιμοποιηθούν οι φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2013 (για τα εισοδηματικά κριτήρια) και οι δηλώσεις ΦΑΠ του 2013 για τα περιουσιακά κριτήρια (αξία ακινήτων). Σύμφωνα με μέλος της επιτροπής, θα εξαιρεθεί, κατά πάσα πιθανότητα, η πρώτη κατοικία (σ.σ. πάντως, η επιτροπή δεν έχει ακόμη υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, π.χ. να τεθεί και όριο εμβαδού της κατοικίας). elzoni grΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc

«Η Ελλάδα αισθάνεται αποκλεισμένη»