Μπλόκο και στο YouTube βάζει ο Ερντογάν

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΔΙΑΡΡΟΗ ΑΠΟΡΡΗΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

Μπλόκο και στο YouTube βάζει ο Ερντογάν

Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την διαβόητη απαγόρευση του Twitter, η τουρκική κυβέρνηση μπλόκαρε την πρόσβαση και στο YouTube από σήμερα Πέμπτη 27 Μαρτίου. Η απαγόρευση διατάχθηκε ώρες μετά τη διαρροή ηχογραφήσεων μιας απόρρητης συζήτησης στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα, στην οποία ακούγεται ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου να συζητά το ενδεχόμενο μιας επέμβασης στη Συρία.

Μπλόκο και στο YouTube βάζει ο Ερντογάν
Η απόφαση για την εμπόδιση της πρόσβασης ελήφθη από την αρχή τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας (TIB) ως «προληπτικό διοικητικό μέτρο» και εγκρίθηκε χωρίς δικαστική εντολή.

«Μετά από τεχνική ανάλυση και νομική εξέταση με βάση το Νόμο Nr. 5651, ελήφθησαν διοικητικά μέτρα, για την ιστοσελίδα (YouTube.com) σύμφωνα με την απόφαση αριθμ. 490.05.01.2014.-48125 της 27/03/2014 της Telekomunikasyon ILETISIM Başkanlığı, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η TIB.

Στο ηχητικό ντοκουμέντο που διέρρευσε στην ιστοσελίδα, ακούγεται ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών, Χακάν Φιντάν, ο υφυπουργός του Υπουργείου Εξωτερικών Φεριντούν Σινιρλίογλου και ο αναπληρωτής αρχηγός του Γενικού Επιτελείου στρατηγός Γιασάρ Γκιουρέλ, οι οποίοι συζητούν σχετικά με την πιθανότητα μιας επέμβασης στη Συρία αλλά και για τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε στον υπόλοιπο κόσμο μια τέτοια ενέργεια εκ μέρους της Αγκυρας.

Οι αξιωματούχοι συζητούν μια πιθανή επιχείρηση για τη διασφάλιση του τάφου του Σουλεϊμάν Σαχ, του παππού του ιδρυτή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, σε μια περιοχή της βόρειας Συρίας όπου ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από μαχητικούς ισλαμιστές.

Η Άγκυρα θεωρεί τον τάφο ως τουρκικό έδαφος, μετά από συνθήκη που υπογράφηκε στη Γαλλία το 1921, όταν η Συρία ήταν υπό γαλλική κυριαρχία. Περίπου 24 άτομα των τουρκικών ειδικών δυνάμεων φρουρούν μόνιμα τον τάφο.
Ενοχλημένος από τη διαρροή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, κάλεσε αμέσως τον Πρέσβη Σινιρλίογλου στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να λάβει πληροφορίες σχετικά με τη διαρροή.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι η ανάρτηση της υποκλαπείσας συνομιλίας του με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών MIT αποτελεί «κήρυξη πολέμου» κατά της Τουρκίας.
«Η επίθεση (...) έγινε εναντίον της Τουρκικής Δημοκρατίας, εναντίον του κράτους μας και του έθνους μας. Πρόκειται για ξεκάθαρη κήρυξη πολέμου ενάντια στο τουρκικό κράτος και το έθνος μας» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Νταβούτογλου στο Ικόνιο της Τουρκίας.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δεν διευκρίνισε ποιους κατηγορεί για την υποκλοπή και την ανάρτηση της συνομιλίας στο YouTube αλλά ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μόλις λίγα 24ωρα πριν από τις κρίσιμες δημοτικές εκλογές της Κυριακής, ανέφερε ότι είναι στόχος εκστρατείας δυσφήμησης στο Διαδίκτυο από τον ισλαμιστή κληρικό Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ.
Ο Ερντογάν λέει πως ο Γκιουλέν προσπαθεί να τον ανατρέψει και να υπονομεύσει την Τουρκία. Ο ιδρυτής του θρησκευτικού τάγματος Χιζμέτ αρνείται την κατηγορία.
Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε στις 6 Φεβρουαρίου το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για το Διαδίκτυο, εν μέσω ανησυχιών που διατύπωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και των τοπικών ΜΚΟ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
«Ο κανονισμός που έχει εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση δίνει αυθαίρετες αρμοδιότητες στο TIB» αναφέρει η Τουρκική Ένωση Δημοσιογράφων κριτικάροντας το νόμο στον οποίο βασίστηκε η σημερινή απόφαση για το κλείδωμα του YouTube.

Ακόμη και πριν τις σημερινές διαρροές, ο πρωθυπουργός της χώρας είχε στείλει το μήνυμα πως η απαγόρευση του Twitter θα μπορούσε να επεκταθεί και στο YouTube και το Facebook.
Πηγή: Hurriyet, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

Popular posts from this blog

επιλογές .....κεφαλονίτικα ανέκδοτα

Macmillan and Eisenhower in 1959 tv debate-bbc